Fijne motoriek oefeningen
Hebt u een vraag? Een offerte nodig? Neem contact op met onze teams voor meer informatie. U kunt onze catalogi ook downloaden op onze contactpagina!
Grove en fijne motoriek oefeningen
Alle bewegingen die het lichaam maakt, vormen samen de motoriek. Die motoriek wordt onderverdeeld in grove en fijne motoriek. Deze motorische vaardigheden ontwikkelen zich al op jonge leeftijd erg snel. Kinderen ontwikkelen eerst de grove motoriek, de bewegingen met de armen, benen en het hoofd. Dat zijn bewegingen als lopen, zwemmen, rollen en kruipen. De fijne motoriek volgt later, zoals tekenen, knippen, nagels lakken en ritsen openmaken enzovoorts. De grove motoriek is voor de meeste mensen gemakkelijker dan de fijne motoriek. Deze bewegingen leren we vanzelf aan en maken we dagelijks. Fijne motoriek vereist aandacht en concentratie. Jonge kinderen hebben daar nog onvoldoende ervaring mee. Al deze motorische vaardigheden gaan samen met de sensorische ontwikkeling. Kinderen die daar problemen met ervaren, leren vaak door behulp van een therapeut hoe ze zichzelf hierin kunnen verbeteren. Maar ook met minder drastische middelen kan je je motorische vaardigheden verbeteren. Denk maar aan de spelletjes van Idemasport enz.
Fijne motoriek oefeningen met Idema
Om peuters en kinderen op een leuke manier met fijne motoriek oefeningen kennis te laten maken, heeft Idema een uitgebreid gamma producten voor u uitgewerkt. Naarmate kinderen opgroeien, moet hun behendigheid en hun lichamelijke zelfvertrouwen verder worden ontwikkeld. Dit kunt u aanmoedigen door uw kind leuke spelletjes te laten spelen.
- Voor de allerkleinsten zorgt heel eenvoudig speelgoed, zoals een driewieler of een loopfiets, voor een eerste kennismaking met fijne motoriek oefeningen. Spelenderwijs leert het kind de verworven basisvaardigheden (grove motoriek) zoals kruipen en stappen op een veilige wijze te verfijnen.
- Belangrijk voor een goeie motoriek is ook om voldoende evenwicht te ontwikkelen. Idema heeft een paar leuke hulpmiddelen ontwikkeld om kinderen hun evenwicht te leren beheersen tijdens fijne motoriek oefeningen: een evenwichtsparcours om zelf op te bouwen en met vriendjes af te wandelen, een set van rivierstenen waarmee ze volop kunnen fantaseren, maar ook loopklossen, kikkervoetspringers en een evenwichtswiel, voor urenlang speelplezier.
- En bewegen is leuk voor iedereen! Met een goeie ouwe hoepel, een tijdloos speeltuig dat jong en oud inspireert, of stelten om rond te stappen, kunnen kinderen en volwassenen elkaar uitdagen. Samen fijne motoriek oefeningen doen kan kinderen heel wat onvergetelijke momenten speelplezier bezorgen: met eenvoudige balvangertjes of coöperatieve band walkers is dolle pret verzekerd, maar ook een touw voor het touwtrekken, elastieken voor duo-lopen, springelastieken of een Wawago pedalo zijn leuke accessoires om de motoriek op een ludieke manier te verfijnen.
Hoe kunt u het beste fijne motoriek oefeningen ondersteunen?
Bij kinderen is de fijne motoriek nog volop in ontwikkeling. De grove motoriek zal bij de meeste kinderen geen problemen opleveren. Dit wordt vaak spelenderwijze ontwikkeld door te rennen, te spelen en te klauteren. Met de fijne motoriek daarentegen, hebben veel kinderen wel moeite. Het gaat hierbij om de wat verfijnde bewegingen met voornamelijk de vingers en de polsen, zoals schrijven, tekenen en knutselen. Als de fijne motoriek niet goed of voldoende wordt ontwikkeld, dan lopen leerlingen een achterstand op. Met bepaalde fijne motoriek oefeningen, doet u net wat meer om een kind met een motorische achterstand te ondersteunen. Idema kan u met het productaanbod behulpzaam zijn bij de fijne motoriek oefeningen.
Fijne motoriek oefeningen spelenderwijs uitvoeren
De fijne motoriek kan vooral worden ontwikkeld door veel te oefenen. De grove motoriek wordt vaak als vanzelf aangeleerd door de bewegingen die het lichaam tijdens het spelen maakt. Niet ieder kind is er gelukkig mee dat er veel en geconcentreerd geoefend moet worden met fijne motoriek oefeningen. Dit hoeft gelukkig ook niet, ook de fijne motoriek oefeningen kunnen spelenderwijs uitgevoerd worden. Zo heeft Idema een heel assortiment met samenwerkingsspelen. Samen met andere kinderen of met ouders/leerkrachten spelenderwijs de motorische vaardigheden ontwikkelen is altijd leuk om te doen. Let u er bij het uitkiezen van de spelen op dat u een spel kiest die ook daadwerkelijk geschikt is om de fijne motoriek te oefenen. Een kind moet hierbij vooral de vingers en handen kunnen gebruiken. Soms zijn evenwichtsspelletjes ook geschikt, waarbij een kind iets specifieks moet uitvoeren én het evenwicht moet behouden. Dit is een mooie combinatie tussen de grove en fijne motoriek oefeningen. De samenwerkingsspelen van Idema zorgen bovendien voor een extra leuk aanvulling doordat een spel met meerdere kinderen gespeeld kan worden.
Oriëntatie spelen als fijne motoriek oefeningen
Door middel van oriëntatie spelen zijn ook fijne motoriek oefeningen uit te voeren. Bij fijne motoriek oefeningen draait het allemaal om de precisie en de behendigheid. Juist dan komen de oriëntatie spelen van Idema goed van pas. U vindt bij ons oriëntatie spelen voor zowel binnenshuis als buitenshuis. Dit gaat vooral om werp- en gooispelen, waarbij er heel gericht gemikt moet worden op een bepaald punt. Hiermee kunt u als leerkracht of trainer prima de precisie en behendigheid van kinderen beoordelen. Tijdens deze oriëntatie spelen is het erg belangrijk om in te kunnen schatten hoeveel kracht er gezet moet worden. Bijvoorbeeld te hard een bal gooien, zorgt ervoor dat de bal buiten het spel geraakt. Te zacht gooien kan ook niet, de bal zal dan niet ver geraken. De oriëntatie spelen van Idema bestaan naast balspelen ook uit ringspelen, graanzakjes gooien en boogschieten. Uiteraard voldoen al onze spelen aan de wettelijke veiligheidseisen.
Fijne motoriek oefeningen voor volwassenen
Het is niet zo dat fijne motoriek oefeningen alleen voor kinderen nodig zijn. Volwassenen kunnen ook veel baat hebben aan fijne motoriek oefeningen om verschillende redenen. Denk aan mensen die moeten revalideren van bijvoorbeeld een hersenaandoening. Juist dan kan de fijne motoriek flink aangetast worden en is een intensieve revalidatie noodzakelijk. De enige wijze om weer enige controle te krijgen is veel oefeningen te doen. Voor medische instellingen en gemeentes die deze patiënten behandelen en begeleiden, heeft Idema diverse producten voor het trainen van de fijne motoriek. Dit zijn sport- en spelartikelen die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden en waarmee een succesvolle revalidatie mogelijk is.
Het belang van fijne motoriek oefeningen voor opgroeiende kinderen en revalidatiepatiënten
Heel wat mensen hebben ook op volwassen leeftijd problemen met de fijne motoriek. Misschien omdat ze in hun kindertijd niet genoeg gestimuleerd werden om eenvoudige fijne motoriek oefeningen te doen, maar dit probleem kan zich ook voordoen wanneer men na gezondheidsproblemen in een revalidatieperiode een aantal lichaamsbewegingen opnieuw moet aanleren. Bij Idema ligt het belang om dergelijke oefeningen aan de grondslag van onze producten.
Zo hebben wij voor kinderen een initiatieset motoriek op punt gesteld, waarmee verschillende fijne motoriek oefeningen op speelse wijze aan bod kunnen komen. Deze set bevat multifunctionele elementen waarmee de verschillende oefeningen worden aangepast volgens de leeftijd en verworven vaardigheden. Een springstok is een andere, leuke variant op de klassieke ‘bal aan de voet’, bedoeld om coördinatie van verschillende bewegingen te leren beheersen. Ook onze pedalo met handgrepen zorgt voor een geweldige manier om samen met broers en zussen, vriendjes of een van de ouders fijne motoriek oefeningen te doen.
Wie thuis aan revalidatie doet, is bij Idema aan het juiste adres voor geschikt trainingsmateriaal dat speciaal ontwikkeld is om de fijne motoriek weer op peil te brengen. Met ons trainingssysteem met ophanging hebt u bijvoorbeeld een goed instrument voor rekoefeningen. Ook de brug en de elastiband uit ons assortiment is ideaal om verschillende oefeningen mee te doen. Fijne motoriek oefeningen met onze medicine ballen zijn een goede manier om uw revalidatie op een correcte manier op te bouwen. Neem een kijkje in ons assortiment en kies uw Idema sportartikel om mee te oefenen!
Meer informatie in deze artikelen:
- Sportartikelen online: ontdek snel alle mogelijkheden!
- Bij Idema is sportartikelen online kopen eenvoudig dankzij de online tools op onze website
- Sportartikelen kopen in functie van uw werkelijke behoeften
- Waarom sportmateriaal online kopen?
- Sportmateriaal voor jong en oud
- Sportmateriaal kopen via Idema: topkwaliteit als extra garantie
- Ons aanbod sportattributen voor indoor en outdoor sportactiviteiten
- De voordelen van sportuitrusting bij Idema
- Goed begonnen is half gewonnen: het belang van training en trainingsmateriaal
- De voordelen van sportuitrusting bij Idema
- Hoe kunt u het beste fijne motoriek oefeningen ondersteunen?
- G voetbal: Wat is gehandicaptenvoetbal?
- Het belang van een goede voetbaluitrusting
Wir hören Ihnen zu
Öffnungszeiten
Montag | 9:00-13:00, 14:00-17:00 |
Dienstag | 9:00-12:00, 13:30-17:00 |
Mittwoch | 9:00-12:00, 13:30-17:00 |
Donnerstag | 9:00-12:00, 13:30-17:00 |
Freitag | 9:00-13:00, 14:00-16:00 |
Samstag | Geschlossen |
Sonntag | Geschlossen |